· 

Waarom Young Adult

Er zijn veel verschillende genres onder de boeken en ik probeer ze allemaal zo nu en dan te lezen. Ik vind het belangrijk dat mijn Booktube kanaal divers is en dat ik zelf een belezen lezer ben. Op die manier kan ik beter een mening vormen en aanbevelingen doen. 

 

Toch merk ik dat ik het meeste, en het liefste, Young Adult boeken lees. Dan voornamelijk Fantasy, Sci-fi en Dystopian verhalen. Zo lang als ik mij kan herinneren ben ik al verzot op verhalen, hoe onrealistischer hoe beter. Ik zal nooit vergeten hoe mijn moeder vroeger voor het slapen gaan verhaaltjes vertelde aan mij en mijn broertje. Dan lagen we met ze drietjes in het enorme bed van mijn ouders en stelde mijn moeder de vraag; 'Waar willen jullie dat het verhaal vanavond over gaat. Echt of verzonnen'. VERZONNEN was altijd ons harmonieuze antwoord. Destijds wisten we niet wat fantasie betekende, dus was het verzonnen. Zelf heb ik enorm veel creativiteit en fantasie. Ik hou dan ook enorm van boeken die mij uitdagen deze te gebruiken. 

 

Het genre YA is voor mij een thuisbasis om verschillende redenen (ja ik noem YA een genre en geen 'leeftijdscategorie'. Hier kan ik een hele discussie over aan gaan. Maar dat is voor een andere keer):

 

YA heeft voor mij personages waar ik mij in kan verplaatsen. Ook al ben ik ondertussen boven de leeftijd van de hoofdpersonages in YA, toch herken ik mijzelf altijd in hun. Ze hebben vaak hun eigen eigenaardigheden, onzekerheden en problemen. Hoewel deze in overdrevener mate zijn dan bij mijzelf, voel ik mij niet meer als de enige die dit ook allemaal heeft. Daarnaast kan ik hun gedachten volgens en mij hun het merendeel van hun acties verplaatsen. Dit geld bijvoorbeeld niet bij Nederlandse Literatuur boeken. De beweegredenen van deze hoofdpersonages snap ik zelden.

 

De romantiek en liefde die in YA boeken voorkomen zijn altijd om bij weg te smelten. Ja, het is afgezaagd en nee, ik ben geen fan van (de meeste) driehoeksverhoudingen maar kom op. THE FEELS! Ik kan altijd weg dromen bij de stoere jongen met problemen wiens muur doorbroken moet worden of de gevoelige jongen die dapper word om zijn meisje te redden. I can not help it. De clichés zijn clichés voor een reden. Dat gezegd hebbende; ik heb wel een enorme afkeer tegen instalove en geweld (metaal of fysiek) in relaties. Ik weet dat een hoop in de boeken onrealistisch en vergezocht is, maar dit zet gewoon een verkeerd voorbeeld voor de lezer neer.

 

De opbouw van de verhalen binnen YA vind ik altijd intrigerend en meeslepend. Er gebeurt iets in het leven van de personage waardoor zijn of haar situatie drastisch veranderd en de hoofdpersonage in actie moet komen en op een reis (fysiek of in zichzelf) moet gaan om het probleem op te lossen. Aan het einde is de hoofdpersoon altijd sterker en heeft zichzelf ontwikkeld en gevonden.

 

De fantasie in YA verhalen is altijd heerlijk rijk en levendig. Zelfs in de contemporary of thriller boeken komen realistische verhalen voor maar waarvan je toch denkt; 'hoe bedenk je het!' In volwassen literatuur moet het naar mijn gevoel altijd extreem geloofwaardig of waargebeurd zijn. Alle verhalen zijn in mijn optiek zo 'binnen de lijntjes'. Zo heb ik bijvoorbeeld vaak bij literaire thrillers het gevoel dat ik het verhaal al eens gelezen heb.

 

En als laatste natuurlijk de community! De hele community rondom Young Adult is de beste community. We hebben Booktubers, Bookbloggers, evenementen, Facebookgroepen, boekenboxen, merchandise en noem het maar op. Het is zo'n levendige en gezellige community en ik ben blij dat ik er deel van uit mag maken! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Veronique (vrijdag, 09 februari 2018 16:23)

    Leuk om te lezen!

  • #2

    Zareen (zaterdag, 10 februari 2018 10:01)

    Leuke blog!!