· 

Mijn Boekhandel Checklist


Als een boekenliefhebber zijn er een hoop boekgerelateerde dingen die mij in en in vrolijk maken. Een nieuw boek mee naar huis nemen en deze voorstellen aan zijn nieuwe familie. Zien dat het buiten regent en weten dat jij nergens heen hoeft en gewoon op de bank kan blijven zitten lezen. Wanneer iemand zegt dat hij of zij één van je favoriete boeken heeft gelezen en er ook helemaal weg van was waarna je een gepassioneerd gesprek begint over dat boek. En het ontdekken van of terugkeren naar je favoriete boekhandel.

 

Dit is waar ik het nu over ga hebben. Hieronder namelijk een lijst van ALLE noemenswaardige boekenwinkels waar ik ooit ben geweest (en mij kan herinneren). Mijn favoriet blijft de Donner in Rotterdam, niet omdat ik deze het mooiste vind maar doordat de sfeer en collectie hier super zijn. Ook ben ik er ondertussen zo vaak geweest dat het voelt als thuiskomen! Kennen jullie dit gevoel? Wat is jullie favoriete boekhandel?

boekhandel donner || Rotterdam

Zoals hierboven ook al aangegeven is de Donner toch echt mijn favoriete boekhandel. Ze hebben een grote collectie; ook in fantasie, Engelse, Young adult en Engelse Young adult boeken. Dit zijn toch de kasten waar ik mijzelf altijd terug vind. Daarnaast hebben ze een heerlijke zitplaats in het café. 

 

Momenteel is Donner aan het verbouwen, dus ik ben heel benieuwd hoe het eruit gaat zien als het klaar is! Hopende dat de goede sfeer behouden blijft.

Coolsingel 119, 3012 AG Rotterdam

Boekhandel de slegte || Rotterdam

De Slegte is voor mij ook een beetje nostalgie, omdat deze keten al bestaat zo lang als ik mij kan herinneren. Toen ik naar Rotterdam verhuisde was ik dan ook blij dat er eentje in het centrum zit. Ik koop hier niet heel vaak boeken omdat het grootste gedeelte tweedehands is en naar mijn mening overprijsd. Wel is het de perfecte locatie voor een dosis snuffelen door boeken.  Ze hebben kasten vol met verschillende boeken en nog leuker, verschillende edities. Als je goed zoekt is er zeker wel een pareltje te vinden!

Hoogstraat 141, 3011 PM Rotterdam

Boekhandel dominicanen || maastricht

AHHH de Dominicanen! Wie kent deze prachtige boekhandel die in een kerk zit nou niet. Het is echt de moeite waard om deze een keer te zien. Ik zou wel aanraden om bij de opening

's ochtends aanwezig te zijn zodat het nog iets minder druk is. Dat vind ik ook het grote minpunt aan deze sfeervolle winkel. Het is altijd enorm druk, ook in het café. Weinig plek dus om rustig te zitten en de collectie is voor mijn geliefde genres gering. Wel hebben ze een scala aan literatuur, thrillers en wetenschapsboeken. 

 

Zeker voor de hele ambiance de moeite van een bezoek waard.

Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ Maastricht

kinderboekwinkel de boekwurm || maastricht

Ik denk dat jullie aan de naam wel snappen waarom ik deze kinderboekenwinkel in ben gegaan. Mijn naam stond er letterlijk op! Naja... soort van. Dit was een super schattige kleine winkel met een eigenares die erg gepassioneerd is over boeken. Ze hebben hier ook een verrassend volle Young adult kast staan. 

Let wel op. Deze winkel is magisch! Toen ik voor de tweede keer in Maastricht was kon ik hem niet meer terug vinden... en nee, dat ligt niet aan mijn richtingsgevoel!

Mariastraat 11, 6211 EP Maastricht

waterstones || Amsterdam

Ik heb enorm veel liefde voor Waterstones. Ze hebben alle boeken die de Engelse Booktubes altijd in video's laten zien. Gewoon om deze ook eens in het echt te zien en vast te houden is al onbetaalbaar. Sommige boeken zijn ook daadwerkelijk onbetaalbaar, zoals de 'Letter Bound' edities van klassiekers, maar dat is oké. Ze hebben ook vaak super aanbiedingen van 'Buy One, Get One'.

 

Ze hebben van alle genres een goeie collectie en daarnaast hebben ze ook veel boeken goodies zoals notitieboekjes, tasjes en spellen!

Kalverstraat 152, 1012 XE Amsterdam

the american book center || amsterdam

The ABC in Amsterdam is één van de meest unieke boekhandel die ik ken. Als je beneden binnenkomt staat de hele begaande grond vol met boeken over kunst en cultuur en dan denk je; 'is dit het?'. Maar dan zie je ergens achterin een trap naar boven. Je benaderd de trap en zodra je naar boven begint te lopen zie je dat er een hele muur met boeken staat die met de wenteltrap omhoog gaat. Je kunt dus boek winkelen terwijl je traploopt! Dan weet je dat het goed gaat zijn. 

 

Dan kom je op de eerste etage, mijn favoriet. Hier staan de Sci-fi, Fantasy en Young Adult boeken. De hele ruimte staat vol met boekenkasten tot aan het plafond. Er is zelfs een poort waar je onderdoor moet om aan de andere kant van de kasten te komen. Dan loop je onder de boeken door. Alle kasten staan in ronde vormen wat het geheel zo uniek en magisch maakt en alles is van donker hout met zwarte details wat het geheel de perfecte sfeer geeft. Als je denkt dat dit het was, dan vergis je je. Je kunt nog zo vaak naar boven dat ik elke keer de tel kwijt ben geraakt. En alle etages lijken in die ronde vormen in elkaar over te gaan. 

Spui 12, 1012 XA Amsterdam

boekhandel h. de vries boeken || haarlem

H. De Vries is een boekhandel waarmee ik bekend ben geraakt door alle evenementen die ze organiseren. Het is een van de weinige boekenwinkel die zich zo druk bezig houdt met het genre Young adult. Leuke schrijvers, toffe workshops en interessante presentaties; ze doen het allemaal. Dit is dan ook de voornaamste reden dat ik zo weg ben van deze boekhandel. Naast hun toffe collectie en authentieke uitstraling. 

 

P.s. ik heb geen normale foto van de boekhandel alleen eentje waarop Chinouk Thijssen en ik weer eens gek doen. Vandaar!

Gedempte Oude Gracht 27, 2011 GK Haarlem

Boekhandel vos & van der leer || dordrecht

Deze moderne Boekhandel in het centrum van het mooie Dordrecht heeft een van de beste collecties. De kasten zijn mega hoog en staan vol met boeken. En dan niet zoals in veel boekhandels met 10 keer hetzelfde boek. Vos & Van Der Leer geeft mij altijd een warm gevoel als ik binnen kom lopen doordat het niet voelt alsof ik een boekenwinkel binnen kom maar in een mega boekenkast. Dit warme gevoel word natuurlijk versterkt doordat Brigitte hier werkt, maar toch! 

 

Het is een boekhandel met voor ieders wat wils en leuke goodies en stationary. Het beste is dat de 'flow' van de winkel klopt. Genres die je graag bij elkaar ziet staan naast elkaar in de kast. 

Voorstraat 258 A, 3311 ET Dordrecht

van stockum boekverkopers || den haag

Den Haag is mijn thuishaven. Ik heb in het centrum zo veel boekhandels zien komen, verhuizen en gaan. Voor wie ook bekend is met Den Haag; geen enkele winkel heeft voor mij kunnen tippen aan de Selexyz Verwijs die in de passage zat. (later een Paagman voor korte duur en nu... nu is het een Apple Store...) Ik droom nog van die enorme houten wenteltrappen. 

 

Maar goed, gelukkig zijn er nog goede boekhandels gebleven. Zoals Van Stockum, deze is ook het hele centrum van Den Haag rond geweest en nu op het Spui belandt. De boekhandel is erg klein, en dat is te merken in de collectie. Wel hebben ze super leuk personeel, verschillende plekken om even te zitten EN een Bagels & Beans. Dat telt ook voor iets. Bagels en boeken; gouden combinatie. 

Spui 40, 2511 BS Den Haag

paagman || den haag

Om de hoek van Van Stockum zit de Paagman, met daartussen in The ABC. Dus als je als boekenliefhebber in Den Haag bent hoef je maar weinig te lopen voor je boekenrondje.

Zelf ben ik geen fan van de Paagman als keten. Ze hebben amper fantasie en Engelse boeken en heel veel literatuur en non-fictie. Ook hangt er altijd een geladen sfeer in de winkels. Alsof ik afgekeurd ga worden als ik niet 'het juiste boek' mee naar de kassa neem. 

 

Wat de Paagman echter wel altijd leuk maakt om te bezoeken zijn hun panden, deze zijn altijd schitterend en mooi aangekleed aan de buitenkant. Zelf geef ik de voorkeur aan de Paagman op de Fred omdat deze Villa Paagman heeft. En apart gedeelte voor alle kinder, jeugd en Young adult boeken dat sterk doet denken aan de Efteling. 

Frederik Hendriklaan 217, 2582 CB Den Haag & 

Lange Poten 41, 2511 CM Den Haag

the american book center || Den Haag

The ABC in Den Haag is, in tegenstelling tot die in Amsterdam, erg simpel. Het is gewoon een winkel met boekenkasten. Ook vind ik de collectie iets te veel bestaan uit 'Mass Market paperbacks' waar ik persoonlijk een afkeer tegen heb. Ik krijg altijd hoofdpijn van de kleine lettertjes en kramp in mijn handen van het kleine boek. 

 

Toch blijf ik graag terugkeren naar deze boekhandel en kijk ik er ook altijd naar uit. Doordat de winkel helemaal vol gestampt staat met kasten is er een 'overload' aan boeken. Daar kan ik persoonlijk erg van genieten. Kasten zo vol dat er ook nog boeken op de grond liggen. De geladen sfeer die bij de Paagman hangt is hier totaal niet. Ook houd ik ervan dat als je aan het einde van de winkel bent er aan de rechterkant een gedeelte van de winkel is die je vanaf buiten nooit had verwacht. 

Lange Poten 23, 2511 CM Den Haag

Ler Devagar || Lissabon

AHHH Ler Devagar. Toen ik naar Lissabon ging stond deze boekhandel op mijn checklist. En wat was ik daar blij om. Ik had verwacht dat deze in het centrum van Lissabon lag maar dat is geheel niet het geval. Wij gingen dus op weg naar de boekwinkel en wisten niet waar we zouden eindigen. We liepen al lange tijd door een rustige buurt van Lissabon en snapte niet hoe hier één van de mooiste boekhandels kon zitten. Toen liepen we een verlaten straat in en waren we er zeker van dat we fout waren gelopen (wij volgen nooit Google Maps dus dat gebeurt vaker op vakantie) tot we een enorme boog zagen die een poort in de gebouwen vormde met de tekst 'LxFactory'. Ik kan moeilijk beschrijven wat we vonden toen we er onderdoor liepen. Ik zal hier nog wel een keer een aparte post van maken. Kort gezegd voelde het als het creatieve centrum van Lissabon vol leven en kunst. 

 

De boekhandel zelf was zoals niets anders wat ik ooit heb gezien. Zoveel gekke kunst zoals deze fietsende persoon. Ook staat er nog een enorme oude drukmachine en boeken tot in elke hoek van de ruimte. Er was maar een heel klein deel Engels maar dat was niet eens erg. Als je in Lissabon bent, zeker naar Ler Devagar gaan. Als is het maar voor de omgeving. You won't be sorry. 

1300, R. Rodrigues de Faria 103, 1300 Lisboa

Witte tent || Praia Das MaCäs

Een witte tent in een lijst van Boekhandels? JA! Want deze witte tent is een boekenwinkel. Op onze vakantie verbleven wij op Praia das Macäs, een heerlijk stranddorpje dat niet toeristisch aanvoelt en dicht bij het prachtige Sintra. Op een dag liepen wij een andere route naar het strand en daar stuitte we op deze tent vol met boeken. Stel je bent je boek vergeten mee te nemen naar het strand of je hebt deze uit, geen nood! Dan loop je 3 meter naar boven en kan je een nieuwe kopen! Ze hadden ook een redelijk aanbod aan Engelse boeken. 

 

Dit vond ik gewoon te bijzonder en hartverwarmend om niet met jullie te delen. Ik kan niet beloven dat deze er altijd staat, dus het heeft absoluut geen zin om hem op je checklist te zetten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Conny Schelvis (vrijdag, 02 februari 2018 07:00)

    als je ooit in Noordwijk komt moet je boekhandel van der Meer een bezoekje brengen.